Semeli Estate

“διασταυρώνοντας την παράδοση με την εξέλιξη”

Με ιστορία να ξεκινάει 40 χρόνια πριν…

η εταιρία που δημιουργήθηκε το 1979, αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς στο χώρο του κρασιού στην Ελλάδα, τόσο για τις προηγμένες εγκαταστάσεις όσο και για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών.

Σήμερα το Κτήμα Semeli είναι μία από τις κορυφαίες μονάδες παραγωγής ποιοτικού οίνου στην Ελλάδα, με ιδιόκτητους αμπελώνες και ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο που λειτουργεί από το 2003, μέσα στον πιο ποιοτικό αμπελώνα της Νεμέας, το Κούτσι.

Το Κτήμα Semeli, ανάμεσα στα πιο σύγχρονα και σημαντικότερα οινοποιεία της χώρας
… στην καρδιά ενός μοναδικού ελληνικού terroir

Το οινοποιείο, χτισμένο με σεβασμό στο περιβάλλον με πρωτοποριακή σχεδίαση και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τη φυσική ομορφιά του τοπίου.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων, σε μία πλαγιά κατάφυτη από αμπέλια η οποία θεωρείται από τα καλύτερα terroir της Ελλάδας.

Η στρατηγική του θέση στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας, εξασφαλίζει ένα υγιές οικοσύστηµα – terroir για τους αμπελώνες, αλλά και μία εκπληκτική θέα, που προσφέρει γαλήνη και ηρεμία στον επισκέπτη.

Το έτος 2003 το Οινοποιείο της Semeli, λειτούργησε για πρώτη φορά. Τη χρονιά αυτή οινοποιήθηκαν σταφύλια από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Ροδίτης καθώς και Cabernet Sauvignon. To σκεπτικό από την αρχή, ήταν η παραγωγή ποιοτικών οίνων με παράλληλη άριστη σχέση ποιότητας-τιμής. Πλέον αυτού, η ειδική γεωγραφική θέση που επιλέχθηκε για την κατασκευή του οινοποιείου, δηλαδή το Κούτσι της Νεμέας, έχει από παλιά τη φήμη παραγωγής σταφυλιών υψηλής ποιότητας.

Το Οινοποιείο, μαζί με τους χώρους φιλοξενίας που διαθέτει, καλύπτει περίπου 4.200 τετραγωνικά μέτρα. Ο εξοπλισμός είναι υπερσύγχρονος, με δυναμικότητα εμφιάλωσης 2 εκατ. φιαλών ετησίως.

Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στην ήπια μεταχείριση της πρώτης ύλης και του παραγόμενου από αυτήν οίνου. Η κλίση του εδάφους βοηθά, ώστε με την εκμετάλλευση της βαρύτητας τα σταφύλια να διοχετεύονται στους οινοποιητές, ενώ με τον ίδιο τρόπο και ο παραγόμενος οίνος οδεύει προς τα βαρέλια της κάβας για παλαίωση. Με αυτή τη φυσική διαδικασία, προστατεύεται το σταφύλι και αντίστοιχα ο οίνος από τις μηχανικές καταπονήσεις.

Ο αμπελώνας του Κτήματος Semeli αριθμεί πάνω από 1200 στρέμματα, ιδιόκτητα αλλά και συνεργαζόμενων παραγωγών στη ζώνη ΠΟΠ Νεμέα, Μαντινεία, καθώς και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Οι αμπελώνες, στο πλαίσιο μιας εξελικτικής διαδικασίας αναδιαρθρώνονται. Σε ένα μικρό βάθος χρόνου όλη η καλλιέργεια θα είναι βιολογική, κάτι το οποίο διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ποιότητα στην πρώτη ύλη.

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες,  πρόκειται να διπλασιαστούν την προσεχή πενταετία, δημιουργώντας ιδανικά terroir για την καλλιέργεια ελληνικών, ξένων και σπάνιων γηγενών ποικιλιών. Αυτά τα terroir θα εξελιχθούν σε αμπελοτόπια,  που θα παράγουν ξεχωριστές ετικέτες κρασιού (single vineyard – single cru).

Ζήστε μία μοναδική οινική εμπειρία

#SemeliWineExperience

#SemeliWineExperienceΤο οινοποιείο και οι αμπελώνες βρίσκονται στην καρδιά της Κορινθίας, μια περιοχή πλούσια σε ιστορία.

Το οινοποιείο, χτισµένο µε σεβασµό στο περιβάλλον με πρωτοποριακή σχεδίαση και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων, σε μία πλαγιά κατάφυτη από αμπέλια η οποία θεωρείται από τα καλύτερα terroir της Ελλάδας.

Η στρατηγική του θέση στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας, εξασφαλίζει ένα υγιές οικοσύστηµα – terroir για τους αμπελώνες, αλλά και μία εκπληκτική θέα, που προσφέρει γαλήνη και ηρεμία στον επισκέπτη.

Δίπλα στον πολιτισμό….

Το Κτήμα Semeli προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά ή πολιτιστικά μνημεία με παγκόσμια εμβέλεια, όπως  ο Ναός του Δία, το Αρχαίο Στάδιο και το Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, η ακρόπολη των Μυκηνών, η γοητευτική νεοκλασική πόλη του Ναυπλίου, καθώς και το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.

Mε το βλέµµα στραµµένο στο µέλλον…

Το Kτήμα Semeli είναι ένα από τα πρώτα οινοποιεία στην Ελλάδα που έδωσαν έμφαση στον αναπτυσσόμενο τομέα του Οινοτουρισμού. Ταξιδιώτες όλων των ηλικιών, φοιτητές και οινόφιλοι από όλο τον κόσμο, επισκέπτονται το Κτήμα Semeli και γνωρίζουν μαζί με τους ανθρώπους του Κτήματος το συναρπαστικό κόσμο της αμπελουργίας και οινοποίησης που εκφράζεται με μεράκι και ζήλο στον Πελοποννησιακό αμπελώνα.

Ποικιλίες

Για την παραγωγή κρασιών υψηλού επίπεδου αξιοποιούμε τις δυνατότητες που προσφέρουν ορισμένες από τις σημαντικότερες γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών, όπως το πολυμορφικό και γεμάτο ζωντάνια Αγιωργίτικο, το υπέροχα γευστικό και φρουτώδες Μοσχοφίλερο, τον λεπταίσθητο Ροδίτη και την αρωματική Μαλαγουζιά.

Αυτές οι αυτόχθονες ποικιλίες συνδυάζονται συχνά με καταξιωμένες διεθνείς που καλλιεργούνται τοπικά, όπως το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Syrah, το Chardonnay, το Sauvignon Blanc και το Gewürztraminer. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία συναρπαστικών κρασιών με πολυδιάστατο χαρακτήρα, γευστικό βάθος, εξαιρετική ισορροπία και ευχάριστη επίγευση.

Το Αγιωργίτικο, η βασική ερυθρή ποικιλία της Νεμέας, οφείλει το όνομά του στο χωριό Άγιος Γεώργιος, το σημερινό Δήμο Νεμέας, που ήδη από τα μέσα του 18ου αιώνα διέθετε μεγάλης έκτασης αμπελώνες από τους οποίους παραγόταν το μαυροκόκκινο, εύγευστο και δυνατό Αγιωργίτικο κρασί. Η ποικιλία αυτή αποτελεί ουσιαστικά απόγονο της Φλιασίας αμπέλου που ποτέ δεν έπαψε, στο πέρασμα των αιώνων, να καλλιεργείται στο οροπέδιο της Νεμέας. Πρόκειται για πολυδυναμική ποικιλία, καθώς προσφέρεται για παραγωγή πολλών τύπων κρασιών με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ανάλογα με την τεχνική οινοποίησης, παράγονται ερυθροί οίνοι, είτε φρέσκοι είτε κατάλληλοι για παλαίωση, καθώς και ροζέ με πλούσια φρέσκα αρώματα. Η ίδια ποικιλία δίνει, επίσης, υψηλής ποιότητας γλυκείς οίνους από υπερώριμα σταφύλια των οποίων ο χυμός συμπυκνώνεται με άπλωμα στον ήλιο.

Το Μοσχοφίλερο, μια από τις πιο σημαντικές και γοητευτικές λευκές ελληνικές ποικιλίες, καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαντινείας. Γεμάτη φρεσκάδα και με ωραιότατη οξύτητα, η ευγενής και ευαίσθητη αυτή ερυθρωπή ποικιλία ξεχωρίζει για το έντονο αρωματικό της προφίλ από ροδοπέταλα και άνθη εσπεριδοειδών, αλλά και για την ευκολία με την οποία συνδυάζεται με άλλες ποικιλίες. Ιδιαιτέρως αγαπητό, το Μοσχοφίλερο δίνει κρασιά με ανθώδη χαρακτήρα και ποικιλία λευκόσαρκων φρούτων στο στόμα, αποτελεί δε μια από τις τέσσερις ποικιλίες του ελλαδικού χώρου που είναι γνωστές παγκοσμίως.

amenities-icon

παροχές στον επισκέπτη

Γευσιγνωσίες
Γευσιγνωσία με ραντεβού
Δοκιμή από το βαρέλι
Δυνατότητα γεύματος
Δυνατότητα διαμονής
Δυνατότητας γεύματος με ραντεβού
Επισκέψιμο (βάση προγράμματος)
Επισκέψιμο με ραντεβού
Κατάλληλο για groups
Κατάλληλο για ΑΜΕΑ
Κατάλληλο για παιδιά
Περιήγηση στο κελάρι
Περιήγηση στο οινοποιείο
Περιήγηση στους αμπελώνες
Πωλητήριο κρασιών
Στάθμευση αυτοκινήτων
Στάθμευση λεωφορείου
grape-icon

ποικιλίες που καλλιεργούμε

Μοσχοφίλερο
Αγιωργίτικο
Ροδίτης
Μαλαγουζιά
Syrah
Merlot
Cabernet
Viognier
Chardonnay

photo gallery

SEMELI ESTATE

επισκεφτείτε μας

Semeli Estate: Koύτσι Νεμέα
20500 Πελοπόννησος
TΗΛ. +30 27460, 20360, 20361

ημέρες & ώρες
Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00 -16:00
Σάββατο & Κυριακή: 11:00-17:00

πληροφορίες
Τηλ. +306985161414
hospitality@semeliestate.gr

Γραφεία Αθήνας
Μητροπόλεως 3, 10057 Αθήνα, Αττική
T/ + 30 2103256850  F/ + 30 2103221948
info@semeliestate.gr